gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Thailand

Een rijke historie

Tot 1966 dachten wetenschappers dat Thailand tot de komst van de Chinezen, zo'n 4000 jaar geleden, een onontwikkeld gebied was. In dat jaar werden er echter in het noorden van Thailand potscherven gevonden, die aantoonden dat er al in 4000 voor Christus een hoogontwikkelde beschaving in het gebied was. Deze beschaving verbouwde rijst en hield vee. 1500 jaar later verstond de bevolking van het gebied al de kunst van het pottenbakken en brons gieten. Deze beschaving verspreidde zich als een olievlek over grote delen van Azi en wordt nu de Austro-Thaise beschaving genoemd. Uiteindelijk kwam uit deze Austro-Thaise beschaving in de 13e eeuw het koninkrijk Thailand voort. Geschreven bronnen uit de periode vr het ontstaan van dit koninkrijk kennen we (nog) niet, dus naast bodemvondsten zijn geschriften van andere volkeren die met de Thai in aanraking zijn geweest de enige bronnen die we over deze vroege Thai hebben.

De eerste Thaise koningkrijken
De grenzen van het huidige Thailand hebben niet altijd zo gelopen. Eigenlijk bestond Thailand eerst uit een heleboel kleine koninkrijkjes. De oorspronkelijke Thai kwamen uit de huidige Chinese provincie Yunnan. Ze werden door de Khmer, een volk uit het huidige Cambodja, ingehuurd als hulptroepen. Later, in de periode tussen 1100 en 1800, werden tussen de Thai en de Khmer een groot aantal oorlogen gevoerd.

Het koninkrijk Thailand
De Thai werden door de Khmer Syam ('gebruind') genoemd. Siam zou later de eerste naam van het koninkrijk Thailand worden. Sukothai was van 1238 tot 1376 de hoofdstad van het koningkrijk Sukothai dat door de Thai nu als eerste Thaise koninkrijk beschouwd wordt. Sukothai (Het begin van het geluk) werd een Siamese hoofdstad doordat twee Thaise prinsen deze stad, die daarvoor een Noordelijke grensstad van het Khmerse rijk was, veroverden. Koning Ramkhamhaeng van Sukhothai was een van de belangrijkste vorsten van het vroege Siam. Hij liet de geschreven taal ontwikkelen en verenigde verschillende Thaise stammen.

Ayutthaya, de oude hoofdstad van Siam © Travelmarker ReizenAyutthaya
Na de dood van Ramhamkaeng in 1300 raakte het koninkrijk Sukhotai in verval. In 1351stichtte prins Utong een nieuw koninkrijk, namelijk dat van Ayutthaya. Utongs rijk groeide al snel uit tot een belangrijk koninkrijk, en werd druk bezocht door Portugezen, Engelsen en Nederlanders.

 

Ayutthaya beleefde zijn Gouden Eeuw in het tweede kwart van de 18e eeuw, een relatief vredige tijd waarin kunst, literatuur en studie floreerden. Dreiging kwam niet zozeer vanaf Vietnam, maar uit Birma. In 1765 werd Siam binnengevallen door twee Birmese legers (de zoveelste inval door het machtige buurland). Na een beleg van vele maanden viel Ayutthaya in1767, wat het einde betekende van dit trotse koninkrijk. Alles wat de Siamezen heilig was werd of meegenomen of kapotgemaakt. Het goud werd van de Boeddhabeelden gesmolten, tempels en manuscripten geschonden of vernietigd. De bevolking werd tot slaaf gemaakt.

Voordat het einde kwam was de Thaise generaal Taksin met zijn troepen aan de naderende ondergang ontsnapt. Taksin werd in 1768 koning en wist in 1770 Ayutthaya te heroveren. Hij zou Siam uit zijn as laten herrijzen, groter en sterker dan tevoren.

Het huidige koningshuis
Op 6 april 1782 werd generaal Chakri de eerste koning van de Chakri-dynastie en noemde zichzelf koning Rama 1. Deze dynastie regeert nog steeds. Rama 1 verplaatste de hoofdstad van Ayutthaya naar de oostoever van de Chao Phraya rivier, naar het huidige Bangkok. Hier zou de stad nog beter te verdedigen zou zijn tegen aanvallen van de Khmer. Hij liet reusachtige paleizen en tempels bouwen, waaromheen een bloeiende stad ontsproot. De Chakri-dynastie werd bijna ten val gebracht toen Thailand in 1827 in oorlog raakte met Laos. Hoewel de vijandelijke troepen bijna in Bangkok stonden, kwamen de Thai uiteindelijk toch als overwinnaars uit de strijd.

koninklijk echtpaar In 1818 werden de eerste contacten gelegd met het Westen. Mede dankzij de bestuurskwaliteiten van het Thaise vorstenhuis is Thailand nooit een kolonie van een Europees land geworden. Koning Rama 4 studeerde in Europa en gaf als vorst een enorme impuls aan de handel, de industrie en het onderwijs. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Chulalongkorn. Tegenwoordig is koning Bhumibol vorst van Thailand; hij is de negende koning van Chakri-afkomst en heet dus eigenlijk Rama 9.

De 20e eeuw - een eeuw van staatsgrepen
Sinds het afschaffen van de absolute monarchie ten gunste van een constitutionele onder Rama VII in 1932 heet Thailand officieel een parlementaire democratie. De macht van de koning werd een symbolische. Een jaar later vond de eerste staatsgreep al plaats en sindsdien is Thailand het toneel geweest van verschillende staatsgrepen. Het land werd overwegend geregeerd door generaals, soms kortstondig afgewisseld door een burgerregering. De militaire machthebbers veranderden in 1939 de naam Siam (het Chinese woord voor 'goud') in Thailand ('Thai' betekent 'vrij').

Overigens heeft Thailand geen onverdeeld slechte ervaringen gehad met de militaire regeringen. De onkreukbare generaal Prem Tinsulanonda bijvoorbeeld bezorgde Thailand in de jaren tachtig de stabiliteit die later de basis zou vormen voor een ongekende economische groei. Het Thaise leger is op militair gebied een weing effectieve organisatie. Het is vooral een organisatie dat de nationale belangen verdedigt op heel andere terreinen: in de economie en de politiek.
Tijdens WO II werd Thailand bezet door de Japanners. Na de bevrijding volgden enkele burgerregeringen, waarna een nieuwe staatsgreep plaatsvond. Hierop koos Thailand voor een sterk pro-Amerikaanse koers. In 1973 traden de militaire machthebbers terug, en werd Thailand een constitutionele monarchie onder koning Bhumibol Adulyadej Songkla.

Op 23 februari 1991 benoemde een zekere generaal Suchinda zichzelf tot premier. Toen hij echter te hardhandig optrad tegen het protestantse bevolkingsdeel kreeg hij de immens populaire koning Bhumibol tegen zich, waarop aftreden voor hem nog de enige optie was. Een democratische regering volgde, maar het bleef onrustig. Corruptie en vriendjespolitiek tierden welig en tijdens de Azië-crisis van 1997 stortte mede door de politieke instabiliteit de Thaise economie compleet in. In hetzelfde jaar werd een nieuwe grondwet aangenomen om een einde te maken aan een lange traditie van politieke omkoopbaarheid.

De sinds 2001 regerende president Thaksin Shinawatra kreeg steeds meer kritiek. Beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie volgde op 19 september 2006 een militaire coup tegen zijn nationalistische partij. De situatie werd hier echter niet stabieler door. In april 2009 protesteerden aanhangers van de oud-premier Thaksin Shinawatra en riep premier Abhisit Vejjajiva (Democraten)  de noodtoestand uit. Troepen werden naar Bangkok gestuurd om de protesten te smoren. In 2010 protesteerden tienduizenden aanhangers van Thaksin in rode shirts en leggen grote gedeelten van Bangkok lam. Regeringstroepen treden hard op en vooral door bezetting van het internationale vliegveld keerden toeristen Thailand de rug toe. Ook in andere plaatsen in Thailand, met name in het noorden en noordoosten trokken 'roodhemden' de straat op en zorgden voor onrust. Er vielen ongeveer 100 doden en ruim 2000 mensen raakten gewond .

Er volgden weer nieuwe verkiezingen. De strijd om het premierschap ging tussen de zittende premier Abhisit van de Democraten  en Yingluck Shinawatra van de Phuea Thai. Yingluck won de verkiezingen en werd zo de eerste vrouw op de hoogste politieke positie. De voormalige zakenvrouw is de zus van oud-premier Thaksin Shinawatra, die als balling in het buitenland woont. Volgens tegenstanders van Yingluck is zij slechts een marionet van haar broer die zo toch weer aan de touwtjes trekt.

Thailand is dus nog steeds bitter verdeeld in twee partijen. Aan de ene kant staan de geel hemden, de voorstanders van de monarchie, en aan de andere kant de rood hemden, de aanhangers van de in in ballingschap levende ex-premier Thaksin. De verdeeldheid tussen de twee partijen leiden regelmatig tot protesten.

Stel je eigen reis door Thailand samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis door Thailand samen met de bouwstenen en rondreizen van Travelmarker Reizen
.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Thailand

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Thailand

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl