gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Evenementen in Thailand

Voor iedereen die de Thaise cultuur en manier van leven wil leren kennen zijn de vele festivals die elk jaar door het hele land plaatsvinden een uitstekende manier om kennis te maken met de lokale bevolkingen hun rijke cultuur. De oorsprong is nogal divers en vaak terug te voeren op eeuwenoude tradities.

In een land met zoveel tempels is het onvermijdelijk dat er ook heel veel Boeddhistische feestdagen zijn. De data van de tempelfeesten verschillen per jaar, aangezien ze vastgesteld worden aan de hand van de Thaise maankalender. Deze kalender heeft wel 12 maanden, maar is afhankelijk van stand van de maan, en niet zoals bij onze kalender, van de stand van de aarde ten opzichte van de zon.Religie, vermengd met agrarische gebruiken speelt een belangrijke rol. Sommige zijn typerend voor een bepaalde streek van Thailand, andere hebben te maken met de seizoenen en worden in elke streek weer anders gevierd. Per maand hebben we door heel Thailand een selectie van festivals voor je gemaakt. 

Januari

Bo Sang paraplufestival

Derde weekend van januari, Bo Sang, Chiang Mai

Bo Sang wordt ook wel het parapludorp genoemd. Dat is niet voor niks want in het hele dorp zie je niets anders dan sierparaplu's die hier met de hand worden gemaakt. Erg leuk is het bezoek aan een fabriekje. Op de binnenplaats zijn diverse mensen aan het werk. Een man is bezig om houten handvaten te maken, een vrouw is aan de slag met de baleinen die ze van bamboe maakt, weer een ander is bezig om een scherm te maken van rijstpapier, anderen zijn de parasols in vrolijke kleuren aan het schilderen. Erg leuk om dit hele proces te zien. Uiteraard kan je ook zo'n parasol kopen of een afbeelding op je kleding laten schilderen.

Khon Kaen internationale marathon

Eind januari , Khon Kaen Universiteit, Khon Kaen

De nieuwste editie van de internationale marathon wordt opnieuw gehouden in de hoofdstad van Noordoost-Thailand, Khon Kaen. De relatief koele periode eind januari is het meest geschikt voor de deelnemers, met een temperatuur rond de 25 graden. De route loopt vanaf de universiteit van Khon Kaen dwars door de stad en weer terug naar de enorme campus. Deelnemers lopen voornamelijk over vlakke, geasfalteerde wegen. De laatste loodjes wegen het lichtst in dit geval, want de laatste kilometers lopen geleidelijk naar beneden tot aan de finishlijn in de Golden Jubilee Convention Hall van de universiteit.

Februari

Chinees Nieuwjaar

Eind januari - begin februari, geheel Thailand

Eind januari, begin februari wordt het Chinese nieuwjaar gevierd. Van de ruim 60 miljoen inwoners in Thailand heeft 6 miljoen Chinese voorouders. Dat maakt het Chinese nieuwjaar tot een nationale 3 dagen durende feestdag. De beste plek om dit feest te vieren is zonder twijfel het ruim 200 jaar oude China Town in Bangkok. Nog steeds worden er enkele bijzondere oude tradities nageleefd: het gehele huis wordt schoongemaakt vóór nieuwjaarsdag omdat er een schoon begin gemaakt moet worden. Om middernacht worden ramen en deuren geopend om het oude jaar uit het huis te laten, en niemand mag iets van elkaar lenen op nieuwjaarsdag. De dans van de leeuw is zeer populair tijdens de festiviteiten. De leeuw is een reusachtig, papier-maché hoofd met een lange gekleurde staart. Twee mensen dragen het hoofd dat door de straten slingert gevolgd door de staart die door een tiental andere mensen gedragen wordt. De leeuw toont elke emotie, van geluk en vreugde tot aan het diepste verdriet. Een bezoek van de leeuw aan een winkel brengt de eigenaar voorspoed en succes. Vandaar dat veel winkels een krop sla buiten hun winkel ophangen in de hoop op een bezoek van de leeuw. Het toppunt van geluk is als de eigenaar zijn hoofd in de bek van de leeuw mag stoppen. De leeuw wordt begeleid door speciaal opgeleidde trommelaars, die de hartslag van de leeuw laten horen zodra deze in beweging is. Toeschouwers bedanken de leeuw door de dansers geld te geven. Hoe meer geld er wordt gegeven, hoe beter het optreden wordt.

Bloemenfestival / Internationaal orchideeënfestival

Eerste weekend in februari, Chiang Mai

Van eind november tot begin februari staat de 'Roos van het Noorden' in bloei, met een onovertroffen verscheidenheid aan schitterende bloemen. In de Mae Sa-vallei zijn tegen de hellingen bloementuinen aangelegd en elk jaar wordt in februari het Bloemenfestival van Chiang Mai gehouden, met bloemencorso's, de "Floral Queen Beauty Contest" en bloemententoonstellingen op tal van open plaatsen in de stad.

Loei katoenbloemenfestival

Kut Pong park, Loei
 
Dit festival wordt jaarlijks gehouden in het begin van februari. Op de eerste dag trekt een kleurrijke optocht van katoenbloemen en schoonheidskoninginnen uit verschillende dorpen door de straten. De rest van de week wordt gevuld met diverse vormen van vermaak, ambachtsdemonstraties en schoonheidscompetities, allemaal in het teken van katoen.

Chao Poh en Chao Mae Paknam Pho festival

Tweede week van februari, Pak Nam Pho Market, Nakhon Sawan

Dit jaarlijks terugkerend festival tijdens het Chinese nieuwjaar wordt gehouden ter ere van Chao Poh Pak Nam Pho, een erg gerespecteerde hooggeplaatste monnik. Thai met een Chinese achtergrond vieren dit festival, dat geheel in het teken staat van de draak en de leeuw, die beiden beschouwd worden als symbolen voor geluk.Tijdens een optocht wordt het standbeeld van Chao Poh Pak Nam Pho door de straten geleid en worden er indrukwekkende dansen ter ere van de draak en de leeuw vertoont. Culturele prestaties zoals de Chinese opera en Chinese acrobatiek bieden een kleurrijk schouwspel en zijn een populaire bezienswaardigheid onder Thai en toeristen. Naast de mogelijkheid om te winkelen, biedt de markt van Chao Po Pak Nam Po ook een unieke kijk op de Thaise manier van leven.

King Narai fair

Lopburi

De historische stad van Lopburi genoot meer dan 300 jaar geleden van enorme welvaart en nam in grootte toe ten tijde van Koning Narai, één van de grote koningen van Ayutthaya. Hij maakte Lopburi tot de tweede hoofdstad van het Koninkrijk van Siam. In 1666 gaf Koning Narai opdracht tot het bouwen van het Paleis van Phra op Narai Ratchanivet, dat twaalf jaar duurde om te voltooien. Vandaag de dag is het een plaats met een rijke en fascinerende geschiedenis. Vanwege zijn bijzondere architectuur en weelderige binnenhof is het Paleis van Phra een ideale locatie voor dit levendige festival. In het begin van de avond worden bezoekers verwelkomd en kunnen kennis maken met de oude architectonische geschiedenis van Lop Buri. Je kunt verscheidene demonstraties van ambachten bijwonen op het voormalig binnenhof van het paleis. Kijk op je gemak rond tussen de ruïnes. Dit wordt gevolgd door een diner op de binnenplaats in de traditionele stijl van het oude Lopburi. Als het donker wordt start er een licht- en geluidpresentatie die de geschiedenis van Lopburi schetst ten tijden van koning Narai. Neem daarna plaats in een tram en rij langs archeologische hoogtepunten zoals Phra Prang Sam Yod, San Phra Kan en Wat Phra Si Maha That, die 's nachts prachtig verlicht zijn.

Maart

Makha Bucha

Heel Thailand

Makha Bucha is een belangrijk feest, waarbij wordt herdacht dat 1250 volgelingen spontaan bij elkaar kwamen om Boeddha te horen preken. 's Avonds als de volle maan opkomt, wordt deze gebeurtenis herleefd. Honderden boeddhisten komen samen bij tempels om naar preken van monniken te luisteren. Daarna volgen ze, met in hun handen kaarsen, wierook en bloemen, de monniken in een processie rond de tempel. Na deze rondgang driemaal te hebben afgelegd, plaatsen ze de kaarsen, wierook en bloemen in met zand gevulde schalen, vouwen de handen in gebed voor het gezicht, en gaan weer naar huis. Op Makha Bucha zijn er vaak speciale Dhamma-toespraken, en komen de boeddhisten in grote getale naar boeddhistische tempels om naar deze toespraken te luisteren en om geschenken te geven aan de monniken die in deze tempels verblijven. Makha Bucha is in veel boeddhistische landen een feestdag waarop niet gewerkt wordt.

Thais en internationaal vliegerfestival

Sanam Luang, vóór het koninklijk paleis, Bangkok

Vliegeren in Azië is meer dan een spelletje. Vliegeren is verbonden met eeuwenoude verhalen over goede en kwade geesten. In Azië is de belangstelling voor het oplaten van vliegers heel groot. Jaarlijks neemt het aantal vliegerfestivals toe. Op zo'n festival wordt de ziel van Azië zichtbaar. Vliegers in allerlei vormen, van ruim tien meter lange slangen tot slechts een meter lange draken. Op een vliegerfestival zie je ze in alle kleuren, soorten en maten. Van zo ver als de Verenigde Staten komen deelnemers naar Bangkok om hun vaardigheden in het vliegeren te tonen en deel te nemen aan "gevechten" tussen de enorme Chula- en de zeer kleine pakpao- vliegers. De Thai Kite Heritage Group organiseert deze internationale gebeurtenis om de twee jaar op het poloveld voor het koninklijk paleis. Gigantische vliegers van over de hele wereld worden hier opgelaten in de warme luchtstromen terwijl de zon glinstert op de gouden torens op de achtergrond.

April

Chakri-dag

6 April, geheel Thailand

Op 6 april wordt het jaarlijks jubileum van de Chakri Dynastie, waarvan de huidige koning Bhumibol inmiddels de 9e generatie is, gevierd. Dit is een nationale feestdag in geheel Thailand, maar in Bangkok is het dubbel feest aangezien 6 april de dag was waarop Bangkok tot hoofdstad uitgeroepen werd in 1782. Op deze feestelijke dag is Koning Bhumibol het middelpunt van de belangstelling, waarbij hij en andere leden van de koninklijke familie hun eer bewijzen aan de voormalige heersers. Vervolgens leggen zij samen met de Minister President een kroon bij het standbeeld van Koning Rama I bij Memorial Bridge.

Songkran festival

Medio april, geheel Thailand

Midden april vindt jaarlijks de 3 daagse Thaise viering van het nieuwjaar plaats, "Songkran" genaamd. In heel Thailand is het dan tijd voor ontspanning en vermaak, voor religieuze vieringen en familiebijeenkomsten, maar vooral ook voor veel water. Officieel dient dit feest om aan de Boeddha en de ouderen respect te betonen en zich te bevrijden van slecht karma door de zonden van zich af te (laten) wassen. Jongeren besprenkelen de handen van hun ouders als teken van respect en om hun zegen te vragen en op de straten worden emmers met water benut om elke willekeurige voorbijganger met water nat te gooien. Deze gewoonte stamt af van een regenceremonie, een ritueel om de goden om regen te vragen voor de rijstbouw en de regentijd in te luiden. Volgens de legenden brachten de naga's (mythologische slangen) regen door water uit de zee te spugen. Hoe meer water ze spuugden, des te meer regen was er te verwachten en dit is weer goed voor de oogst. Songkran betekent letterlijk 'passage' en refereert aan de positie van de zon binnen het zonnestelsel. Songkran wordt gevierd gedurende drie dagen, waarbij op elke dag een ander aspect centraal staat. Op de eerste dag is dat het afscheid nemen van het oude tijdperk, de tweede dag staat in het teken van voorbereidingen voor het nieuwe jaar en de derde dag wordt het nieuwe jaar ingeluid.

Een van de beste plaatsen om Songkran mee te maken is in Chiang Mai in Noord-Thailand, waar het evenement op grootse wijze wordt gevierd en waar vele bezoekers vanuit de hele wereld op af komen. Door gedurende een aantal dagen optredens, ceremonies en evenementen bij te wonen, krijgt men een goed inzicht in de lokale cultuur, keuken en bevolking.

Khao Phanom Rung festival

April, Khao Phanom Rung

Het Khao Phanom Rung festival in de provincie Buriram vindt in april plaats. Terwijl de zon door alle 15 deuropeningen van het heiligdom van Khao Phanom schittert worden de ware schoonheid van de plaats en de onovertroffen vaardigheden van de bouwers van het heiligdom onthuld. Dit alles vanwege een voetafdruk van Lord Boeddha in het heiligdom. De activiteiten omvatten een optocht zoals dat in de tijd van de Khmer gebeurde en een show die door middel van licht en geluid uitleg geeft over het ontstaan van Phanom. Een dergelijke spectaculaire gebeurtenis vind je alleen hier.

Hat Sieo's olifantenfeest

Begin april, Si Satchanalai, Sukhothai

Dit tweedaagse lokale festijn wordt gehouden in het kleine stadje Amphoe Si Satchanalai. Een kleurrijke stoet van een dertigtal prachtig uitgedoste olifanten trekt door de stad op weg naar de tempel. Op hun rug een aantal jonge mannen die ingewijd worden als monnik. Prachtig om te zien hoe lokale festivals op een kleinschalige manier gevierd worden.

Mei

Visakha Bucha

Heel Thailand

Visakha Bucha is een uiterst belangrijke dag in de Boeddhistische traditie. Deze dag markeert de geboorte, de verlichting en dood van Boeddha. Elk jaar wanneer deze belangrijke dag komt, nemen Boeddhisten de kans om hulde aan Boeddha te brengen als manier om hun dankbaarheid voor zijn goedheid uit te drukken. Alle dagelijkse zaken worden aan de kant geschoven speciaal voor deze feestdag. Door heel Thailand komen Thai naar de tempels om naar preken van gerespecteerde monniken te luisteren. De zonsondergang is het startsein voor een bijzonder ritueel. Boeddhisten lopen elk met 3 aangestoken kaarsjes driemaal rond de tempel, waarna ze de kaarsen in grote kandelaars steken, en beginnen aan hun weg huiswaarts. De beste plaats om dit ritueel van dichtbij mee te maken is bij de tempel Wat Phra Borommathat op de berg Doi Suthep, vlakbij Chiang Mai. Deze tempel heeft een gouden pagode waarin de restanten van Boeddha bewaard worden. Pelgrims van over de hele wereld komen hier samen om hun eer te bewijzen aan de heilige relikwieën.

Koninklijke ploegceremonie

2e Week mei, Sanam Luang, Bangkok

De ceremonie van het ploegen, een eeuwenoude traditie die alleen in Bangkok wordt gevierd om de goden te vragen voor een goede rijstoogst. De ceremonie wordt gehouden op Sanam Luang (het koninklijke veld voor het paleis), in aanwezigheid van de koning en markeert het officiële begin van het planten van de rijst. Met dekkleden opgetuigde ossen trekken een ouderwetse ploeg over het terrein. De ceremoniemeester, gewoonlijk de Minister van Landbouw, loopt achter de ploeg en zaait de rijstzaadjes in de aarde. Brahmaanse priesters voorspellen of de rijstoogst goed zal zijn. Dit alles gaat gepaard met het geluid van scheltrompetten en trommels.

Fruitfestival

Eerste week van mei, Chanthaburi Sports Stadium, Chanthaburi

Het Chanthaburi Sports Stadium is jaarlijks dé plaats om de meest exotische fruitsoorten te proeven voor spotgoedkope prijzen. De vlakbij gelegen boomgaarden bieden een fantastische verscheidenheid aan fruitsoorten in deze tijd van het jaar. De jaarbeurs die ter ere van al deze heerlijke vruchten gehouden wordt staat bol van verschillende wedstrijden zoals; de best versierde fruitboot, het lekkerste sap, fruiteet-wedstrijden en uiteraard een schoonheidswedstrijd onder de lokale schoonheden. Het festival biedt ook een groot aantal demonstraties, waaronder traditioneel Thais koken, juwelen slijpen, massagematjes vlechten en nog veel meer.

Raketfestival

Midden mei, o.a. in het Phya Thaen Park in Yasothon

Het raketfestival, in het Thais beter bekend als 'Bun Bang Fai', is een oud traditioneel festival dat door de jaren heen is blijven bestaan. Het wordt elk jaar opnieuw vol enthousiasme gevierd door de lokale bevolking. Vaak wordt er weken van tevoren aan een raket gewerkt. Gemiddeld zijn deze zo'n 9 meter lang en zijn gevuld met 20 tot 25 kilo aan buskruit. Dit alles om de raketten zo hoog mogelijk de lucht in te krijgen. De raketten worden in een parade naar de lanceringplaats gebracht. Lokale dorpelingen in traditionele kostuums begeleiden de optocht al dansend. De climax van het festival is het moment van lancering. De raketten worden één voor één gelanceerd van hun platforms, telkens gevolgd door luid gejuich. De raket die de grootste hoogte bereikt wordt tot winnaar verklaard en de eigenaar van deze raket kan rekenen op verschillende cadeautjes uit het publiek. De eigenaars van raketten die explodeerden of er niet in slaagden te vliegen worden in de modder geworpen. Na de raketlancering is er nog genoeg te zien; een cheerleading-wedstrijd, 'Miss Bun Bang Fai' schoonheidswedstrijd en verschillende toneelstukken en theater.

Juni

Hua Hin Jazz-festival

Begin juni op Hua Hin Beach

Al tientallen jaren is Hua Hin een populaire bestemming voor reizigers. Om de bekendheid van één van Thailand's mooiste strandbestemmingen te verhogen wordt het Hua Hin Jazz Festival georganiseerd. Duizenden muziekliefhebbers trekken naar Hua Hin voor de tientallen artiesten die gedurende 3 dagen lang voor het nodige vermaak zorgen. Op verschillende podia kun je genieten van bekende Thaise en internationale artiesten.

Phi Tha Khon-festival

Dan Sai, Loei

Dit is je kans om de doden te zien herleven als vrolijk dansende geesten. Dit jaarlijks terugkerend spektakel stamt af van een eeuwenoud ritueel om de kwade geesten te verdrijven en zo de kans op geluk te verhogen. Jonge mannen uit de omgeving verkleden zich als geesten. Ze dragen kleurrijke kleding en enorme olifantenmaskers en fallussen gemaakt van kokoshout. Ook dragen ze een vreemd uitziende hoed, wat eigenlijk een rijstmand is, maar nu ondersteboven als hoofddeksel wordt gedragen. Men is overtuigd van de beschermende krachten die in het geestenmasker schuilen. Ben je niet verkleed, dan wordt je gemakkelijker getroffen door ziektes. Deze gedachte helpt de oude traditie in stand te houden.   

Juli

Pattaya Marathon 2012

Pattaya City, Chon Buri

Dit internationale evenement brengt hardlopers van over de hele wereld samen in Pattaya, waar er wordt gestreden op diverse afstanden. Er is keuze uit de volledige 42 kilometer lange marathon, halve marathon en kwart marathon. Naast de warmte maakt het heuvelachtige landschap deze marathon tot een ware uitputtingsslag. De start- en finishlijn zijn op Pattaya's Beach Road zodat de renners na aankomst direct door kunnen lopen voor een verfrissende duik in de zee.

Tak Bat Dok Mai-festival

Bloemenoffer-festival, Phra Phutthabat district, Saraburi

Tijdens dit festival wordt er 's morgensvroeg een grote verscheidenheid aan offers gebracht aan de monniken van de Wat Phra Buddhabat Tempel. Verschillende soorten voedsel, wierook, kaarsen en andere religieuze voorwerpen worden geofferd, maar later op de dag vooral Dok Khao Phansa bloemen. Deze worden eerder in de middag geplukt door jonge geliefden aan de voet van de berg. Het bijzondere aan deze gele bloemen is dat ze alleen tijdens deze periode in bloei staan. Omdat deze bloemen steeds zeldzamer worden, dienen lotusbloemen en rozen vaak als alternatief. Verschillende dansoptredens zorgen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen de rest van de dag. In de namiddag worden vanaf de tempel aan weerszijden van de straat een lange rij van mensen gevormd die een honderd meter lange gang vormt door de straten. Hier lopen honderden monniken doorheen op weg naar de tempel en ontvangen diverse offers van de omstanders.

Kaarsenfestival

Juli en oktober Thung Si Mueang, Ubon Ratchathani

Ubon Ratchathani staat bekend vanwege haar vele eigentijdse kunstenaars, traditionele ambachtslieden, boeddhistische kunstenaars en architecten. Tijdens dit festival raak je gegarandeerd onder de indruk van de aandacht en toewijding van het Thaise vakmanschap. Reeds maanden tevoren wordt er begonnen met het maken van enorme vaartuigen die uiteindelijk door Ubon gereden zullen worden. Op deze vaartuigen staan beelden, gemaakt van bijenwas en kaarsvet. Mythische en klassieke taferelen en personages worden zeer gedetailleerd weergegeven in beelden van soms wel 5 meter hoogte. Door middel van tentoonstellingen en demonstraties krijg je een indruk van de lokale tradities, het geloof en de manier van leven. Leer bijvoorbeeld hoe kaarsen voor Boeddhistische feesten worden gemaakt of leer mediteren in de Wat Nong Phong Tempel.

Augustus

Trang's cake-festival

Augustus, Trang

Trang staat bekend vanwege de kleine ronde cakes die hier al generaties lang gemaakt worden op traditionele wijze. De cakes komen in diverse smaken zoals koffie, noot- en diverse fruitsmaken. In augustus is er een festival waarbij honderden bakkers naar Trang komen om hun cakes, taarten en andere lekkernijen te verkopen tegen voordelige prijzen. Een traditioneel gebakken cake uit Trang is een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

Verjaardag van Koningin Sirikit en moederdag

12 Augustus, heel Thailand

De verjaardag van de Koningin wordt door het hele land gevierd en overal staan grote portretten van haar opgesteld met blauwe en witte linten en felicitatieregisters.
Iedereen heeft vrij en tevens is het een dag om alle moeders te eren. Veel vuurwerk sluit de dag af.

September

Wat Traiphum traditie

Phetchabun

De Wat Traiphum is de tempel waar al eeuwenlang de Phra Buddha Maha Thammaracha staat. Dit Boeddhabeeld heeft een traditie gestart, die tegenwoordig nog steeds jaarlijks gevierd wordt. Vroeger is het beeld op mysterieuze wijze verdwenen, waarna het weer teruggevonden werd op de bodem van de nabijgelegen rivier. Dit resulteerde in een festival waarbij het beeld door de straten van de stad wordt gedragen, gevolgd door een grote stoet mensen. Eenmaal aangekomen bij de rivier waar het beeld teruggevonden werd, neemt de gouverneur van de stad het beeld over en springt ermee de rivier in! Dit resulteert in luid applaus van de lokale bevolking die geloven dat dit ritueel de stad voorspoed en geluk brengt.

Phichit bootraces

Eerste week van September, Nan Rivier, Phichit

Het grootste jaarlijkse evenement van Phichit vond zijn oorsprong vele jaren terug. Langstaartbootracen is inmiddels onderdeel van Thailand's cultuur geworden en er zijn jaarlijks vele regatta's door heel Thailand. De Phichit bootraces vinden plaats op de Nan rivier vóór de Wat Tha Luang, het klooster van Phichit.Tijdens dit evenement wordt er heftig om de eerste plaats gestreden met verschillende langstaartboten, onder luid gejuich van het publiek. Voorafgaand is er een parade van gedecoreerde boten, en gedurende dit tweedaagse festival kun je 's avonds genieten van optredens, een markt en verschillende bands.

Geroosterd varkenfestival

Trang

Dit festival was voornamelijk bedoeld om het toerisme in Trang te bevorderen, maar door de jaren heen heeft dit festival een eigen reputatie opgebouwd. Centraal staat het geroosterde varken, speciaal volgens Trang's recept, waarvan het water je in de mond loopt. Het varken wordt eerst gekruid, daarna op een speciaal hiervoor gemaakte grill geroosterd tot het knapperig van buiten en mals van binnen is. Inwoners van Trang eten dit tijdens het festival bij het ontbijt, bij de koffie en tijdens het diner.

Chong Parafestival

Mae Hong Son

Tijdens dit festival brengen de inwoners van Mae Hong Son offers aan familieleden die overleden zijn. Tevens wordt gevierd dat 'Khao Pahnsa', de periode waarin monniken niet buiten hun eigen tempel mogen overnachten, is afgelopen.'s Avonds vindt er een grote optocht plaats waarin inwoners zelfgemaakte kasteeltjes naar de tempels brengen, of ze buiten hun eigen huis neerzetten, in de hoop dat het hun familie geluk zal brengen. Deze ceremonie wordt begeleid door dansers verkleed als mythologische figuren, en muziek.

Oktober

Verlichte bootprocessie

Mekong Rivier, Nakhon Phanom

Het einde van de 3 maanden durende regenperiode en daarmee samenhangende boeddhistische activiteiten worden gevierd in de stad Nakhom Phanom zelf. Meestal is dit eind oktober, gedurende een periode van volle maan. Dit 7-daagse festival herdenkt de gebeurtenis dat Boeddha weer op aarde kwam nadat hij zijn moeder had gesproken in de hemel. Mensen tonen hun respect door hun boten te verlichten. Gedurende dit festival worden er drakenbootraces op de Mekong rivier gehouden tussen Thaise en Laotiaanse teams. Dit festival wordt afgesloten met een processie van verlichte bootjes.

Vegetarisch festival

Rond de derde week van oktober, Phuket
 
Veel Chinezen en Thai van Chinese afkomst vieren dit 9 daags festival door gedurende deze periode geen vlees of vis te eten en op deze manier hun lichaam te 'zuiveren', zowel geestelijk als lichamelijk. Degenen die nog een extra zuivering willen ervaren lopen over hete kolen en dragen soms waanzinnig grote piercings als bewijs van hun toewijding. Het geluid van trommels en het lawaai van vuurwerk is tijdens dit festival overal te horen, omdat dit volgens de lokale bevolking kwade geesten verdrijft. Bij enkele tempels worden op de laatste dag een aantal festiviteiten gehouden, zoals het 'casting away bad fortune' ritueel, waarbij het meubilair letterlijk op straat wordt gegooid.

Wassen kasteelfestival

Wat Phra That Choeng Chum Tempel, Khon Kaen & Sakon Nakhon

Het maken van wassen sculpturen is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van vele tradities en vieringen. Tijdens dit festival, gehouden in Khon Kaen, worden zelfs hele wassen kastelen door de straten geparadeerd. Vroeger werden deze beelden van bijenwas gemaakt, maar van generatie op generatie is het proces verfijnd en tegenwoordig worden de kastelen gemaakt van kaarsenwas. Gedurende de week worden er diverse bootraces gehouden voor de toeschouwers die wat meer spanning willen. De openingsceremonie is op de eerste dag en op de laatste dag zal de grote finale plaatsvinden. U kunt verder genieten van diverse traditionele optredens die typerend zijn voor Sakhon Nakhon. Het einde van dit 6 dagen durend festival markeert het einde van de Boeddhistische 'Lent' periode, de tijd waarin alle monniken weer terugkeren naar de tempels waar ze ingewijd zijn.

November

Lanna bootraces

Nan rivier

De indrukwekkende langstaartbootraces die op de Nan rivier worden gehouden is een jaarlijks terugkerend evenement dat erg populair is onder de lokale bevolking. De felgekleurde en prachtig gedecoreerde boten maken dit festival nog vrolijker. De gebeurtenis luidt het jaarlijkse "Kathin" seizoen in waarbij bewoners nieuwe kledingdoeken aanbieden aan monniken die bij de lokale tempels wonen.

Loy Krathong en kaarsenfestival

Tweede week van November, heel Thailand, speciaal Sukhothai

Het festival is ontstaan in de provincie Sukhothai, zo'n 800 jaar geleden. Nu is Sukhothai de plaats bij uitstek om dit festival mee te maken. Loy krathong vindt plaats bij volle maan tijdens de twaalfde maancyclus. Het einde van het regenseizoen wordt er gevierd en de Thai laten mooi versierde vlotjes te water, verlicht door een kaars en voorzien van drie wierookstokjes. Verder wordt elk vlotje voorzien van bloemen, als teken dat de band tussen de geliefden wordt versterkt en dat alle zonden vergeven worden. De rivier verandert in een stroom van lichtjes! Wanneer "geliefden" hun "krathong" te water laten wordt hun koers op de stroom aandachtig gevolgd. Drijven de 'krathongs" samen weg dan betekent dit voor het koppel een lang samenzijn. De Thai geloven ook dat hun vlotjes de zonden van het vorige jaar meenemen en hun beschermen tegen het ongeluk. Overdag vindt een prachtige parade plaats tussen de historische ruïnes van Sukothai. Elk dorp stuurt zijn beste vertegenwoordiging met mooie optochten en verschillende muziekgroepen. De lokale Miss Loy Krathong wordt door een aantal dragers rondgedragen en op het einde van de namiddag wordt de mooiste Miss Krathong verkozen. Er worden heel wat krathongs gemaakt en verkocht, in alle kleuren en formaten. Er wordt zelfs een wedstrijd georganiseerd om de mooiste en grootste krathong. s' Avonds vindt een klank -en lichtspel plaats. De show duurt ongeveer 45 minuten en verhaalt de geschiedenis en het ontstaan van Thailand en toont verschillende aspecten uit de Thaise cultuur. Het is een zeer kleurrijk en afwisselend spektakel, onder het licht van de volle maan, afgesloten met een mooi vuurwerk.

River Kwai licht- en geluidsshows

24 November - 05 december, Kanchanaburi

Jaarlijks wordt er in Kanchanaburi een week georganiseerd waarbij de vreselijke gebeurtenissen uit WOII herdacht worden. Hierbij wordt ook eer gebracht aan de gesneuvelden. Overdag vinden er langs de historische Spoorweg des Doods ritten plaats met authentieke stoomtreinen. De huidige lijn heeft haar eindpunt in Nam Tok, ook al een bezoekje waard, al was het maar om de prachtige watervallen. Tijdens deze week wordt er elke avond een prachtig klank- en lichtspel georganiseerd aan de beroemde brug. Je beleeft er de bezetting van Thailand, hoort het getimmer aan de oorspronkelijk houten brug, ziet de opening van de lijn met de daarna volgende bombardementen.

Surin olifantenshow

Surin
 
Halverwege november staat Surin in Oost-Thailand geheel in het teken van olifanten. Tijdens dit jaarlijks terugkerend festival kun je de grootste groep olifanten ter wereld bij elkaar zien. Meer dan honderd van deze giganten nemen deel aan verschillende soorten spectaculaire shows. Van marcheren in klassieke oorlogsformatie en het naspelen van oude veldslagen, tot voetballen en touwtrekken. Ook is er een demonstratie te zien hoe wilde olifanten vroeger werden gevangen en getraind. Veel van deze olifanten komen uit Jumbo Village, een opvangtehuis voor olifanten vlakbij Surin.

December

Ayutthaya 'World Heritage' festiviteiten

Tweede en derde week van December: Ayutthaya Historisch Park, Ayutthaya
 
De voormalige Thaise hoofdstad staat sinds 1991 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze week staat bol van de festiviteiten waarin de glorieuze geschiedenis van dit unieke stukje van Thailand herleefd wordt. Er zijn historische tentoonstellingen, diverse culturele optochten en optredens, licht- en geluidsshows rond de oude ruïnes, en vele andere vormen van entertainment.

Koning Bhumibol's verjaardag

5 December, heel Thailand

De verjaardag van Koning Bhumibol is een nationale feestdag in Thailand. Er wordt niet gewerkt, en speciaal voor deze dag worden huizen en gebouwen versierd met vlaggen en portretten van Zijne Koninklijke Hoogheid. De straten rond het Grand Palace van Bangkok worden rijkelijk versierd met gouden bloemen. Op de avond zelf worden de straten rondom Ratchadamnoen en Sanam Luang afgesloten voor verkeer, waarna massa's mensen de straat opgaan. Tussen de mensenmassa wordt feest gevierd en vuurwerk afgestoken. Het gebied rondom het Grand Palace is op deze datum zeker een aanrader om te bezoeken.

Nieuwjaar

31 December, heel Thailand

Het traditionele Thaise nieuwjaar wordt gevierd in April (het zogenaamde Songkran festival), maar veel Thai grijpen ook deze vrije dag aan om nog even flink feest te vieren. Thailand is wellicht het enigste land waar nieuwjaar wel drie keer wordt gevierd in één jaar: op 1 januari, het Chinese nieuwjaar, en het Songkran festival op 13 april. De beste plaats in Bangkok om op 31 december af te tellen naar het nieuwe jaar is op het plein vóór het Central World Plaza complex en rondom Siam Square. Op deze plekken wordt vuurwerk afgestoken, evenals op Silom Road en Patpong. De grootste vuurwerkshows zijn op Sanam Luang en de Golden Mountain.

Stel je eigen reis door Thailand samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis door Thailand samen met de bouwstenen en rondreizen van Travelmarker Reizen
.

De Thaise cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
 

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Thailand samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl